02 April 2022

Hoe gaat het testen van een webapplicatie in zijn werk?

Een slechte gebruikerservaring door een fout is funest voor het succes van een app. Daarom testen wij onze webapplicaties uitvoerig voor ze online gaan.
Shape 6

Voordat een webapplicatie online gaat, moet deze eerst uitvoerig getest worden. Een slechte gebruikerservaring door een bug of verkeerde configuratie is namelijk funest voor het succes. We leggen je graag uit waar we bij Myler Media op letten bij het testen van een webapplicatie.

Belang van testen

Voordat je een nieuwe auto koopt, doe je eerst een testrit. Kom je erachter dat de richtingaanwijzers en ruitenwissers niet werken? Dan zul je de auto niet snel kopen. Want wat is er dan nog meer allemaal mis? Snel naar een andere dealer.

Hetzelfde uitgangspunt geldt bij een webapplicatie. Als gebruikers tegen allerlei fouten aanlopen, is de kans groot dat ze je applicatie niet graag gebruiken en op zoek gaan naar een alternatief. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om voor lancering goed te testen.

Wie test de webapplicatie?

Myler Media is specialist in de ontwikkeling van webapplicaties. Voordat ze online gaan, worden onze webapps eerst uitvoerig getest door verschillende partijen.

  • Developers - Tijdens de ontwikkeling testen onze developers de werking van verschillende functionaliteiten. We werken in sprints en leveren dus deelprojecten op. Voordat we verder gaan naar het volgende deel wordt het opgeleverde onderdeel, scherm en/of functionaliteit uitvoerig getest.

  • Klant - Tijdens de ontwikkeling worden onze klanten nauw betrokken. De klant kan de webapplicatie tussendoor testen en tickets en requirements voor verbetering aandragen.

  • Testers - Onze twee vaste testers, Mark en Maikel, voeren uitgebreide testen uit voor livegang. Omdat ze niet betrokken zijn bij de bouw van de app, gaan ze blanco de test in.


webapplicatie tester

Webapplicatie testen

Het testen van een webapplicatie bestaat uit twee onderdelen: een functionele en een technische test. 

1) Technische test 

Werken alle technische componenten naar behoren? Met een flinke gereedschapskist aan tools en methoden checken onze testers de techniek achter een webapplicatie. 

  • Koppelingen - Controleren of data correct verstuurd en ontvangen wordt van en naar de gekoppelde systemen.

  • Snelheid - Worden schermen en pagina’s snel geladen en worden handelingen snel uitgevoerd? 

  • Veiligheid - Voldoet de webapplicatie aan de benodigde veiligheidsstandaarden?

  • Vindbaarheid - Webapplicaties zijn onderdeel van een webpagina. We controleren daarom of de technische SEO op orde is.

  • Bugs en errors - Controleren of scripten foutloos uitgevoerd worden.

2) Functionele test

Na de technische componenten gaan onze testers hands on aan de slag. Ze kruipen in de huid van verschillende gebruikers en proberen de webapplicatie op alle mogelijke manieren uit. 

  • Functionaliteiten - Alle functionaliteiten worden uitvoerig getest. Doen ze wat ze zouden moeten doen? Indien relevant gebruiken we hier testscenario’s voor. 

  • Navigatie - Volgen de verschillende schermen zich in logische volgorde op? Opent het verwachte scherm na een klik op een knop? 

  • Uitzonderingen - Wat gebeurt er als ik de applicatie open in dark mode? Of als ik een scherm probeer te printen? Onze developers testen ook op zaken waarvoor de applicatie eigenlijk niet bedacht is. Feitelijk proberen ze de webapplicatie kapot te maken en kijken ze wat er gebeurt.

  • Browsers - Mogelijk reageert de webapp in een bepaalde browser anders dan bedoeld. Daarom wordt de webapplicatie in bekende browsers als Safari, Chrome, Internet Explorer en Firefox getest. 

  • Resoluties - De webapplicatie moet op alle verschillende schermgroottes goed werken. Daarom testen we op veel schermresoluties.

  • Mobiele browsers en resoluties - Als de webapplicatie ook op mobiele apparaten gebruikt moet kunnen worden, voeren we ook testen uit in mobiele browsers en in verschillende schermgroottes.

  • Toegankelijkheid - Afhankelijk van de doelgroep wordt de applicatie ook getest op toegankelijkheid. Kan de applicatie bijvoorbeeld ook zonder toetsenbord of audio gebruikt worden? Voor overheidsapps geldt sinds 23 juni 2021 ook de toegankelijkheidswet die hier eisen aan stelt.


webapp testen

Geautomatiseerd testen

Om geautomatiseerd te kunnen testen moet er eerst veel worden geprogrammeerd en ingevoerd. Bij de ontwikkeling van een normale webapplicatie is dit niet zo zinvol, maar bij continu doorontwikkelen kan het efficiënt zijn om hierin te investeren. Voor grote projecten gebruiken we TestRail. Daarmee behoudt je realtime inzicht in bugs en errors.


automatisch testen webapplicatie

Jouw webapplicatie laten testen?

Zoals je ziet, komt er behoorlijk wat kijken bij het testen van een webapplicatie. Wil je ook een webapplicatie laten maken? Bij Myler Media nemen we ook het testproces uiterst serieus. Heb je zelf een applicatie gemaakt? Onze testers lopen hem graag voor je na. Neem contact met ons op!

Deel dit artikel