Wat kost het om een API-koppeling te laten bouwen?
Een API-koppeling gebruik je om losse applicaties met elkaar te laten communiceren. Voornaamste reden is om automatisering mogelijk te maken. Maar wat kost een API-koppeling wanneer je hem laat bouwen door een ontwikkelaar?
Over API-koppelingen
De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Een API-koppeling maakt communicatie tussen twee verschillende softwareprogramma’s of applicaties mogelijk. Zelfs als de twee programma’s in een andere programmeertaal geschreven zijn.
Lees verder: Wat is een API-koppeling en hoe werkt het?
Sommige API-koppelingen zijn al gebouwd. Ze zijn gratis beschikbaar of tegen een maandelijkse fee te gebruiken. Bij bekende software is dit vaak het geval. Wanneer er nog geen koppeling gebouwd is, kun er eentje laten bouwen. We spreken dan van een maatwerk API-koppeling.
Wat kost een maatwerk API-koppeling?
Omdat het maatwerk betreft, kan de prijs tussen twee API-koppelingen behoorlijk verschillen. Soms is de koppeling complex en soms relatief simpel te bouwen. Gemiddelde kosten zijn tussen de €4000,- en €20.000,- voor een maatwerk API-koppeling.
Wat bepaalt de prijs?
Bij het bouwen van een maatwerk API-koppeling krijg je met veel variabelen te maken. Denk aan het aantal programma’s dat gekoppeld moet worden, de hoeveelheid data die uitgelezen en vertaald moet worden, de (kwaliteit van de) documentatie die beschikbaar is, enzovoort. Hoe complexer de koppeling, hoe hoger de prijs.
Waar bestaat ontwikkeling uit?
De kosten van de API-koppeling gaan meestal voor de helft op aan onderzoek en het opstellen van een bouwplan. Pas als we precies weten hoe we de applicaties aan elkaar kunnen koppelen, gaan we door met ontwikkeling, testen en live zetten.
Lees verder: In 5 stappen een API-koppeling bouwen
Extra kosten om rekening mee te houden
Naast de kosten voor het bouwen van de API-koppeling zelf zijn er nog wat periodieke kosten waarmee je te maken krijgt. Goed om rekening mee te houden.
1) Hosting
Een API-koppeling is een applicatie die op een online server draait. Via internet worden verzoeken gedaan om data uit te lezen, te vertalen en te versturen. Elk verzoek kost processorkracht (stroom) van de server. Populaire API’s die constant gebruikt worden, hebben daarom een zware server nodig om in de lucht te blijven.
2) Onderhoud
Als API-ontwikkelaar heb je geen invloed op aanpassingen die gemaakt worden in de software die jij aan elkaar verbindt. Je hebt alleen invloed op de brug tussen de twee. Als er aanpassingen in de software zelf worden gemaakt, kan het gebeuren dat deze brug niet meer naar behoren werkt. Onderhoud is dan nodig om de schade te herstellen.
3) Monitoring
Bij bedrijfskritische koppelingen is het verstandig om actieve monitoring te doen. Je weet dan direct of er onderhoud nodig is. Wij gebruiken hier Zabbix voor. Deze monitoringstool geeft aan wanneer er een fout optreedt. Dan zoeken we het uit en lossen we het probleem zo snel mogelijk op.
Tip: Check eerst bestaande koppelingen
Het zou zonde zijn om een duur en complex ontwikkeltraject in te gaan, als er gewoon een kant-en-klare oplossing beschikbaar is.
Bij populaire software zijn door de leverancier vaak zelf al koppelingen gemaakt met andere populaire software. Als die er nog niet is, staat het misschien wel op de roadmap. De moeite waarde om eerst eens contact over op te nemen.
Een andere mogelijkheid is dat een onafhankelijke ontwikkelaar (of integratieplatform) er één gebouwd heeft die je voor een vast bedrag per maand kan gebruiken.
Lees ook: 3 manieren om applicaties aan elkaar te koppelen
API-koppeling laten bouwen?
Wil je een maatwerk API-koppeling laten bouwen? Onze developers hebben hier jarenlange ervaring mee en helpen je graag. Neem contact met ons op voor een inschatting van de kosten.