07 January 2023

10 mobiele apps trends in 2023

Overal is wel een handige app voor. En ze zijn nog altijd volop in ontwikkeling! Benieuwd naar de mobiele app trends van 2023? Wij zetten ze op een rij.
Shape 6

Mobiele apps zijn al lang niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Overal is wel een handige app voor. En ze zijn nog altijd volop in ontwikkeling! Benieuwd naar de mobiele app trends van 2023? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Innovatie door 5G

Veel Nederlandse telecomproviders bieden nu al 5G aan. Maar echt veel sneller is het nog niet. In 2023 wordt de 3,5 gigahertz-frequentie geveild en vervolgens de 26 gigahertz-frequentie. Daarna kunnen we ruim 100 keer sneller mobiel internet verwachten: tot 10 GB per seconde! Voor mobiele apps maakt dat de weg vrij voor verbeterde prestaties en zeer hoge kwaliteit media en streaming. 

2. On-demand apps

In de grootste steden van Nederland vliegen de flitsbezorgers je om de oren. En deelscooters zijn ook al volledig ingeburgerd. Met een mobiele app bestel je snel en gemakkelijk waar je op dat moment behoefte aan hebt. We verwachten dat deze trend in 2023 doorzet en we nog veel meer on-demand apps te zien krijgen. De deelfiets zien we bijvoorbeeld ook al steeds vaker.

3. Aandeel mobile gaming neemt toe

Gamen via een mobiele app is superpopulair. Je hoeft geen dure console te kopen, de games zijn goedkoop en je kan het altijd en overal doen. De cijfers nemen al jaren toe, maar we verwachten dat het aandeel ook in 2023 weer groter wordt. Het is niet voor niets dat grote spelers als Netflix nu ook games toevoegen aan hun streamingplatform.

 

app trend

4. Super-apps

Over apps die zich uitbreiden gesproken… ook dat is een app trend voor 2023! Zogenaamde super-apps zijn mobiele Zwitserse zakmessen: één app waarmee je van alles doet. In Azië zijn ze al jaren populair. Met de app WeChat kan je bijvoorbeeld berichten versturen, betalingen doen, bestellen in restaurants, online shoppen en nog veel meer. Er zijn aanwijzingen te vinden dat ook WhatsApp zich naar een super-app toewerkt.

5. Wearables en devices

Wearables en IoT-apparaten die je aanstuurt door middel van een app nemen een vlucht in 2023. Apple bracht vorig jaar nog een grote WatchOS update uit en Google kondigde een nieuw platform aan dat zijn Wear-besturingssysteem combineert met het Tizen-softwareplatform van Samsung. De 30 keer snellere reactietijd bij communicatie tussen apparaten die 5G met zich meebrengt, zal er ook ongetwijfeld een rol in spelen.

6. Meer AR-toepassingen

Artificial Reality kreeg jaren geleden al mainstream bekendheid door Pokémon Go, maar sindsdien zien we het steeds vaker in mobiele apps. Bijvoorbeeld om te testen hoe een bril je zou staan of om te kijken hoe IKEA-meubels in jouw huis zouden staan. En ook bij Myler Media ontwikkelden we al apps met AR: een mooi voorbeeld is de Winvred app. In 2023 verwachten we, mede door de voordelen van 5G, dat we dat nog veel vaker zullen zien!

7. Shoppen met apps

85% van online shoppers geeft aan liever via een app te shoppen dan via een browser. Functionaliteiten als Apple Pay en Google Pay maken het bestelproces dan ook makkelijker dan ooit. Om die redenen bouwen steeds meer webshops een app om hun klanten een betere shopervaring te bieden. Ook in 2023.

8. Focus op toegankelijkheid

Sinds 23 juni 2021 geldt de toegankelijkheidswetgeving voor de apps van de overheid. Dat betekent dat mensen met een visuele, motorische of auditieve beperking ook met apps uit de voeten moeten kunnen. Afhankelijk van het succes van deze apps, verwachten we dat ook andere apps zullen volgen om meer bereik te genereren.

9. Minimalistisch design

Qua design is de trend al jaren: simpel en minimaal. En er zijn geen aanwijzingen dat dit in 2023 een andere kant zal uitslaan. We verwachten eerder een toevoeging van hoge kwaliteit media, spetterende animaties en nieuwe functionaliteiten na het uitrollen van 5G.
 

app design trend10. Security first

Naarmate onze wereld zich steeds meer online (en dus ook op mobiele apps) afspeelt, wordt de drang naar goede security groter. Apple draagt zijn steentje bij met iCloud Keychain en ook veel app ontwikkelaars werken vanuit een security first principe.

Wil je inspringen op deze trends en denk je er aan om ook een mobiele app te laten ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee! 

Ook interessant:

Deel dit artikel