19 December 2019

Hoe gaat het testen van een mobiele app in zijn werk?

Bij Myler Media wordt elke app grondig getest. Mark Joosten is (onder andere) verantwoordelijk voor het testen van onze apps. In dit artikel legt hij uit hoe hij dat doet.
Shape 6

Bij Myler Media wordt elke app grondig getest. Zowel tijdens het ontwikkelen als na de afronding. Mark Joosten is (onder andere) verantwoordelijk voor het testen van onze apps. In dit artikel legt hij uit hoe hij dat doet.

Waarom een app testen?

Het succes van een app valt of staat bij het gebruik ervan. Werken bepaalde functionaliteiten niet of begrijpt de gebruiker niet hoe de app werkt? Grote kans dat je beoogde doelgroep jouw app niet (lang) gebruikt of op zoek gaat naar een alternatief. 

Ook zullen slechte gebruikservaringen een hoop negatieve reviews opleveren in de App of Play Store. Dat is niet zo goed voor je app promotie...

Gelukkig kun je deze problemen vermijden door je app goed te testen!

Wie test de app?

Voordat we uitleggen hoe het testen van een app in zijn werk gaat, is het goed om te bepalen wie de applicatie allemaal test. Bij Myler Media wordt de app door vier groepen getest: 

  1. Developers - Tijdens het ontwikkelen van de app testen de ontwikkelaars continu de functionele en technische aspecten.

  2. Tester - Tijdens en na ontwikkeling wordt de app door een testpersoon met frisse blik gecheckt op verschillende devices en OS’en.

  3. Opdrachtgever - Tijdens de ontwikkeling wordt de app op bepaalde onderdelen getest en na de testfase wordt het eindproduct getest. Met name of alle onderdelen uit het conceptvoorstel goed vertaald zijn naar een eindproduct.

  4. Apple of Google - Nadat de app aangemeld wordt in de Google Play Store of App Store wordt de deze getest door de betreffende organisatie. Na de test krijg je een melding of deze gepubliceerd, afgewezen of opgeschort is en waarom.

Door verschillende mensen in onze organisatie en die van onze klant de app te laten testen (en door onze jarenlange ervaring met het maken van apps) kunnen we de belangrijkste functionaliteiten op een gebruiksvriendelijke manier realiseren. We maken daarbij gebruik van UX best practises en de laatste app trends

Wij maken geen gebruik van aparte usability testing, of gebruikers-panels. Dat wil niet zeggen dat we denken dat het niet beter kan, maar wel dat het als een eerste versie van de app ruimschoots aan de eisen voldoet. Ook houden we de kosten van de app op deze manier binnen de perken.

Na publicatie geven de verschillende gebruikers, de hoeveelheid gebruikers en de intensiteit van gebruik ons en de opdrachtgever de feedback voor verbeterpunten in een volgende versie. Afhankelijk van het soort app benadrukken we de klant wel altijd om gebruikers of klanten te betrekken bij de testfase.
 
Testen van een app

Op welke onderdelen test je een app?

Voor de ontwikkeling van een app werken we altijd met een testplan. Afhankelijk van de applicatie en de wensen/eisen van de opdrachtgever is dit een eenvoudig tot zeer uitgebreid plan.

In het kort bestaat een testplan uit de volgende onderdelen:

  • De basisfunctionaliteiten waaruit de app bestaat

  • Bijzondere functionaliteiten: speciaal voor de app ontwikkelde functionaliteiten beschrijven we in de ’Definition of Done’: de voorwaarden en acceptatiecriteria waaraan de app/functionaliteit moet voldoen om ‘klaar te zijn’ en te worden geaccepteerd door de opdrachtgever en gebruiker.

  • Navigatie tussen de verschillende schermen waaruit de app opgebouwd is.

  • Snelheid en veiligheid van de applicatie.

  • Koppelingen met andere systemen/databases/webservers.

  • Offline gebruik van de app of als de app in de achtergrond nog open staat.

  • Werkt de app op uiteenlopende systemen (de gangbare systemen van iOS en Android).

  • Werkt de app op uiteenlopende toestellen (met een significant marktaandeel).

  • Reageert gekoppelde hardware zoals het bedoeld is (indien van toepassing).
     

Mobiele app testen

Hoe test je de app?

Bij Myler Media gebruiken we verschillende technieken en tools om een app grondig te testen voordat deze gepubliceerd wordt.

Technische test

Een technische test vindt voor het grootste deel plaats tijdens de ontwikkeling van de app. Maar ook na afloop worden technische zaken nog eens kritisch bekeken.

 Denk aan:

  • Snelheid en veiligheid

  • Koppelingen met systemen, databases en webservers

  • Werkt gekoppelde hardware

  • Gebruik van native functionaliteiten
     

Functionele test

Na de technische test volgt een functionele test waarin we alle onderdelen, functionaliteiten en schermen grondig testen die voor de meeste mobiele applicaties van toepassing zijn. 

Denk hierbij aan:

  • Installeren, opstarten en openen

  • Hoofdmenu en submenu’s

  • Design, knoppen, tekst en media

  • Talen

  • Navigatie tussen schermen

  • Offline gebruik of achtergrond gebruik
     

Naast de standaard functionaliteiten worden ook bijzondere functionaliteiten getest die specifiek voor deze app ontwikkeld zijn. Denk aan: filters, animaties, complexe berekeningen, enzovoort.

Testscenario’s

Daarnaast schrijven we testscenario’s voor specifieke functies van de app. Hierbij proberen we op voorhand alle situaties te bedenken die de werking potentieel kunnen hinderen bij een goede werking. 

App Center

Voor het virtueel testen van een app gebruiken we App Center. Met deze tool kunnen onze developers op honderden devices testen terwijl ze ontwikkelen. Dat scheelt een hoop tijd en komt het budget in de praktijk ten goede. 

Ook om anderen te laten testen, zoals (medewerkers van) de opdrachtgever, biedt App Center uitkomst. Via een link kunnen mensen de app gemakkelijk downloaden, installeren en meteen testen. 

Device wall

Alle punten uit de testscenario’s, de functionele en de technische test voeren we hands-on uit op verschillende devices en op verschillende operating systemen. Hiervoor gebruiken we de device wall bij ons op kantoor.

Op de device wall staan devices met een significant marktaandeel en alle nieuwe populaire iPhone en Android devices. Op deze manier kunnen we snel testen hoe gebruikers op verschillende apparaten de app ervaren en waar bugs plaatsvinden.
 

App testen op verschillende devices

Beta testen

Als de app zijn afronding nadert en geschikt is om in de App of Play Store te plaatsen (en de eerste controles van Apple doorstaat), gebruiken we Testflight voor de App Store, of ‘Beta testen’ voor de Google Play Store. Hiermee kunnen grote groepen gebruikers de app gemakkelijk testen op hun eigen device.

Gebruikers downloaden de app zoals elke andere app. Er zijn geen virtuele testomgeving nodig of extra handelingen. Dit maakt de ervaring authentiek.

App laten testen door Myler Media

Zoals je ziet, is het testen van apps een belangrijk onderdeel van app ontwikkeling. Wij hebben al veel apps gebouwd en hebben dan ook veel ervaring met het testen van de meest uiteenlopende apps. 

Wil je jouw app laten testen door Myler Media of wil je een second opinion over de werkzaamheid van je app? Neem vrijblijvend contact op en laat het ons weten!

Deel dit artikel