14 January 2022

6 grootste IoT trends in 2022

IoT is volop in ontwikkeling en de mogelijkheden breiden zich elk jaar verder uit. In dit artikel zetten we de IoT trends voor 2022 voor je op een rij.
Shape 6

Het Internet of Things verbindt de materiële wereld met de digitale wereld. Slimme telefoons, horloges en thermostaten zijn bekende voorbeelden. Maar IoT is volop in ontwikkeling en de mogelijkheden breiden zich elk jaar verder uit. In dit artikel zetten we de IoT trends voor 2022 op een rij.

1. Meer IoT in de zorg

Door de covidcrisis is er minder personeel en tijd in de ziekenhuizen, maar zijn er wel meer patiënten. Zo worden zorgverleners gedwongen hun processen efficiënter in te richten. 

IoT is daar een belangrijk onderdeel van. Met sensoren kunnen medische gegevens van patiënten bijvoorbeeld vanuit huis gemonitord worden. En met slimme medicijndispensers weten zorgverleners precies wie hun medicijnen vergeten zijn. Dat scheelt verplaatsingen, verhoogt de kwaliteit van de zorg én bespaart veel tijd. Zo brengt de pandemie digitalisering in de zorg in een stroomversnelling.

2. Innovatie-explosie door 5G

5G heeft een 100 keer grotere bandbreedte (10 GB per seconde!) ten opzichte van 4G. En de latency (de reactietijd bij communicatie tussen apparaten) is 30 keer sneller. Deze beide eigenschappen zijn geweldige ingrediënten voor nieuwe innovatieve IoT-oplossingen.

Veel Nederlandse providers bieden al 5G aan. Maar veel sneller is het in werkelijkheid nog niet. De frequentieband die daarvoor nodig is, is namelijk nog niet beschikbaar. Maar in 2022 gaat deze band geveild worden en kunnen we er eindelijk écht mee aan de slag. In andere landen zijn ze al wel wat verder. In grote delen van China en de VS is 5G bijvoorbeeld al uitgerold.

3. Meer wearables

De smartwatch is al jaren een populaire vorm van draagbare technologie. Maar ook andere IoT-wearables komen steeds meer onder de aandacht bij het grote publiek. Doordat Meta volop bezig is met VR verwachten we bijvoorbeeld dat VR-headsets het komende jaar een piek in verkopen laten zien. Ook de introductie van andere wearables, zoals de slimme zonnebril van Ray-Ban, zijn hints van deze groeiende trend.

4. Edge computing

De meeste IoT-devices verwerken zelf geen gegevens, maar sturen alles eerst door naar een externe server. Daar worden de gegevens vervolgens gefilterd en verwerkt. Met edge computing worden de verzamelde gegevens al in het apparaat zelf verwerkt. Dit is veiliger, sneller en kost minder energie. Experts verwachten dat deze technologie in 2022 een vlucht zal nemen.

5. Platforming en dashboarding

Een trend die we bij Myler Media opmerken, is de groeiende vraag naar IoT-oplossingen voor platforming en dashboarding. Een dashboard is een visuele weergave van gegevens voor eigen inzicht en bij een platform worden verzamelde gegevens openbaar gemaakt. Door alerts in te stellen op bepaalde onder- en bovengrenzen kunnen interessante inzichten verworven worden en nieuwe tools ontwikkeld worden.
 

iot dashboarding6. IoT in het zakelijke leven

IoT staat voor veel mensen nog altijd gelijk aan gadgets voor consumenten. Een slimme koelkast, thermostaat, bed en horloge bijvoorbeeld. Maar ook zakelijk wordt IoT steeds meer ingezet. Zo kan fabrieksapparatuur slim gemaakt en gemonitord worden om downtime te minimaliseren. Maar IoT kan ook ingezet worden om voorraadbeheer en orderpicking te vereenvoudigen. 

Mede door nieuwe technologieën als 5G en edge computing, maar ook door toenemende personeelstekorten, verwachten we dat IoT een belangrijke rol zal gaan spelen in het zakelijke leven.

IoT-ontwikkeling uitbesteden?

Wil je ook met IoT aan de slag voor jouw bedrijf? Wij vinden de wereld van IoT razend interessant en zijn daarom altijd benieuwd naar nieuwe innovatieve concepten. Maak nu een vrijblijvende afspraak om samen jouw IoT-ideeën te bespreken!

Deel dit artikel