Hoe maak je een app? Van idee tot applicatie in 8 stappen!

29 oktober 2019
Hoe maak je een app

‘Hoe maak je een app?’ is een vraag die wij vaak horen. Ben jij ook benieuwd hoe het ontwikkelen van een app in zijn werk gaat? Uit interesse of omdat je zelf een app wilt maken? In dit artikel delen we een handig stappenplan.

 

Hoe maak je een app?

Bij het ontwerpen en ontwikkelen van een app komt een hoop tijd, moeite en specialistische kennis kijken. Handig dus om het structureel aan te pakken. Om de kans te vergroten dat jouw idee een succesvolle iOS of Android app wordt, kun je onderstaand stappenplan volgen.

 

 1. Onderzoek jouw app idee
 2. Idee uitwerken tot plan
 3. Functioneel ontwerp van de app
 4. Grafisch design opmaken
 5. Ontwikkeling van de app
 6. De app testen
 7. Finale versie maken
 8. Plaatsing in online app winkels
   

We leggen nu stap voor stap uit hoe je dat aanpakt.

 

Stap 1: Onderzoek jouw app idee

App idee research

Voordat je halsoverkop begint met het ontwerp van je eigen app, is het slim om eerst eens kritisch naar jouw app idee te kijken. Hoe goed is het app idee dat jij voor ogen hebt?

 

Om er zeker van te zijn dat de ontwikkeling van je app niet halverwege het proces strandt (of je app na release tóch niet zo uniek blijkt te zijn als jij van te voren dacht), is het goed om vooraf antwoord te kunnen geven op een aantal belangrijke vragen. In dit gastartikel voor Frankwatching beschrijven we negen vragen om jezelf te stellen vóór je aan ontwerp of ontwikkeling denkt.

 

Heb je jouw idee onderzocht en kom je tot de conclusie dat het concept uniek (genoeg) is en dat er een doelgroep zit te springen om van jouw app gebruik te maken? Gefeliciteerd! Tijd voor actie!
 
Lees verder: App idee valideren in 5 simpele stappen
 

Stap 2: Idee uitwerken in een plan

Als je er zeker van bent dat er behoefte is aan jouw app en dat er nog niet iets soortgelijks bestaat, dan kun je aan de slag! Door jouw idee verder uit te werken in een doelgericht plan, baken je het project af en maak je het behapbaar.
 

In het plan van aanpak dienen (in ieder geval) de volgende zaken opgenomen te worden:

 

Lees verder: In 6 stappen je app idee uitwerken
 

Stap 3: Functioneel ontwerp

Hoe maak ik een app? > Functioneel ontwerp
Nu jouw app op papier staat, kun je door met het functioneel ontwerp. De naam zegt het eigenlijk al: het ontwerp van de verschillende functionaliteiten waaruit jouw applicatie bestaat.

 

In het functioneel design leg je vast uit welke schermen de app precies bestaat en hoe deze aan elkaar gekoppeld worden. Ook leg je per scherm de plekken van tekstblokken, knoppen en afbeeldingen vast. 

 

Ook leg je vast hoe de app werkt. Wat gebeurt er als je op een knop drukt? Welke actie wordt er uitgevoerd en/of naar welke pagina klik je door?

 

Een paper prototype zal je in deze fase helpen om van jouw app snel iets tastbaars te maken.

 

 

We adviseren om het paper prototype te testen bij mensen die niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van de app en nog niet bekend zijn met het idee van jouw app. Helemaal mooi zou een test zijn met iemand uit de uiteindelijke doelgroep.

 

Vragen om te stellen tijdens het testen van je prototype:

 

 • Is het doel van de app duidelijk?
 • Zijn alle (transities tussen) schermen logisch?
 • Gebeurt er iets onverwachts? Gebeuren er zaken niet die je wel verwachtte?
 • Zie je deze app als een toevoeging? Zou je hem gebruiken?
   

Stap 4: Grafisch design

Grafisch design van een app
Na het functioneel ontwerp weet je precies uit welke schermen, functionaliteiten en contentblokken jouw app wordt opgebouwd. Maar hoe gaan deze schermen er uit zien? Dat doe je in deze fase: het grafisch ontwerp.

 

In deze fase bepaal je de hoofdlijnen van het design. Wat is de huisstijl? Bedenk niet alleen wat mooi is, maar ook wat de gebruikerservaring ten goede zal komen.

 

Een tip is om niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar uit te gaan van UX best practises en gebruik te maken van de laatste app trends. Prettig voor je gebruikers, want zij zijn onbewust al bekend met de verschilende patronen.

 

Ter illustratie enkele best practises voor Android:

 

 

Een andere tip is om een styleguide op te stellen. In het kort is dit een lijst van designregels die goed bij elkaar passen. Door hier telkens op terug te vallen, creëer je een design dat naadloos op elkaar aanpast.

 

Onderdelen van een styleguide voor een app zijn bijvoorbeeld:

 

 • Kleur, stijl en font(grootte) voor koppen
 • Kleur, stijl en font(grootte) voor tekst
 • Keuze en gebruik van kleuren
 • Styling van knoppen, afbeeldingen, video en kaders
 • Opmaak van knoppen
 • Gebruik van witruimte
 • Iconenlijst
   

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om jouw app design uit te besteden aan een specialist.

 

Stap 5: App ontwikkeling

Zelf een app maken
Na het functioneel en grafisch design staat het fundament van jouw app. Je weet precies hoe jouw app eruit komt te zien en hoe de verschillende schermen met elkaar communiceren. Je hoeft de app nu alleen nog te ontwikkelen...

 

Met app ontwikkeling bedoelen we het schrijven van code en het daadwerkelijk bouwen van de uiteindelijke app. In feite heb je hier drie keuzes:

 

 1. Zelf de app programmeren
 2. Een app builder gebruiken
 3. Uitbesteden aan app ontwikkelaar
   

Lijkt het je een uitdaging om de app zelf te programmeren? Dan zul je flink aan de studie moeten. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop mogelijkheden om apps te leren maken. Zo biedt de LOI bijvoorbeeld cursussen aan en neemt het ROC het op als onderdeel van de HBO-bacheloropleiding Communication and Multimedia Design. Je kunt natuurlijk ook bij ons stage komen lopen!

 

Ook bestaan er tegenwoordig heuse app builders waarmee je zelf simpele web apps kunt bouwen. Een voorbeeld is GoodBarber ($96 per maand), waarmee je met voorgeprogrammeerde sjablonen een heel eind kunt komen om een eigen app te maken. Nadelen van builders zijn wel dat je altijd afhankelijk bent van de begrenzingen van de builder. Ook gaan de app builders vaak niet verder dan het maken van een app versie van een website. Het gebruik van native functionaliteiten van de smartphone lijkt nog een te grote stap.

 

 

Een laatste optie is een app ontwikkelaar inschakelen. Bij Myler Media weten we wat er speelt in de wereld van native app ontwikkeling. We zijn betrokken bij jouw idee, denken mee en gebruiken de nieuwste technologie wanneer we jouw app bouwen. Koppelingen met een backoffice, social media of andere softwaresystemen zijn voor ons een koud kunstje. Net zoals integratie met specifieke functionaliteiten zoals de camera, GPS, bluetooth en voice control. Met al veel apps op onze naam kunnen wij je zeker helpen!


Tip: Voordat je de complete app bouwt, kun je er ook voor kiezen om eerst een MVP te (laten) maken. Dit is de meest minimale (maar werkende) versie van je app. Zo kun je jouw app testen en je idee valideren, zonder de complete app te ontwikkelen. Dit bespaart veel tijd. Lees hier meer over MVP's.
 

Stap 6: Testen

App testen
De app is af! Tijd om hem aan te melden in de App Store en Google Play Store? Nog niet! Eerst nog een testronde.

 

Enkele vragen om te stellen tijdens het testen:

 

 • Werkt de app goed op elke resolutie? 
 • Welke functie kan beter/sneller? 
 • Zitten er nog bugs in? 
   

Een tip is om de app ook te laten testen door mensen die nooit van jouw app idee gehoord hebben. Wat kan volgens hen nog beter? Let hierbij voornamelijk op de flow van de app en niet zozeer op het doel. Als het goed is, heb je dat al getest tijdens de paper prototype fase.


Lees ook: 'Hoe gaat het testen van een mobiele app in zijn werk?'
 

Stap 7: Finale versie

Ga nog één keer terug naar de ontwikkeling van je app. Verwerk de gevonden bugs en andere feedback en maak een finale versie van jouw app.

 

Stap 8: Plaatsing in app winkels

Gefeliciteerd! Je app is af! Je hoeft hem nu alleen nog maar aan te melden bij de Google Play Store of App Store. Gebruik hiervoor onze checklist voor het publiceren van een app.

 

Houdt rekening met de kosten om een app te publiceren: in de Apple App Store betaal je $99,- dollar per jaar. Bij de Google Play Store betaal je eenmalig $25,- om een app te publiceren.

 

Heb je hulp nodig bij het plaatsen van je app in de Google Play Store of Apple App Store? Myler Media heeft al veel apps in app stores geplaatst. Neem gerust contact met ons op als je onze hulp hierbij nodig hebt.

 

Vergeet marketing en onderhoud niet!

Nadat je app gelanceerd is, wil je natuurlijk wel dat deze blijft werken. Er kunnen namelijk bugs of veranderingen in databases en functionaliteiten ontstaan. App onderhoud na lancering is daarom erg belangrijk! Externe ontwikkelingen spelen hier een rol in. Denk aan OS updates en nieuwe devices. Daarom is het belangrijk dat apps continu worden geanalyseerd en verbeterd door te blijven meten, testen en monitoren.

 

En ook de marketing van je app is een belangrijk onderdeel. Na alle tijd en moeite die je in jouw app hebt gestopt, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je app ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden.

Lees verder: 12 manieren om jouw app wereldbekend te maken

 

Eigen app maken

In dit artikel hebben we de vraag ‘hoe maak ik een app?’ geprobeerd te beantwoorden. Van het uitwerken van je idee, tot het ontwerpen en ontwikkelen van jouw app. Zoals je ziet komt er een hoop studiemateriaal aan te pas en komen er veel verschillende skills aan te pas als je zelf een app wilt maken. 

 

Heb je zelf een goed idee voor een app en denk je er aan deze app te laten maken door een ervaren ontwikkelaar? Neem contact met ons om jouw idee te bespreken of bereken de kosten van jouw app gratis online. 

 

 

Ook interessant:Door je in te schrijven geef je Myler Media toestemming je maandelijks een nieuwsbrief te sturen met het laatste nieuws over apps en ontwikkeling daarvan. Je kunt je ten alle tijden uitschrijven.

Wij ontwikkelen awesome apps! Voor bedrijven, bureauís en particulieren en zowel voor iOS als Android. Zelf een goed idee voor een app? Laat het ons weten! We helpen je graag om van jouw idee een succes te maken!
Ik wil ook een app laten ontwikkelen!
 • MSD Animal Health
 • Invicta
 • Gaia ZOO app Myler Media iOS Android
 • Hartstichting app Myler Media iOS Android
 • DSM
 • Startselect app
 • Instituut Verbeeten
 • Traffic Service Nederland
 • Astra Zenica
 • Shimano
 • De Groot International
 • Rabobank
© 2016 mylermedia.nl | Disclaimer | Privacy Statement | Algemene Voorwaarden | Sitemap