15 February 2021

Is het slim om mijn mobiele app te laten maken door een developer in het buitenland?

Om kosten te besparen denk je er misschien aan om app ontwikkeling uit te besteden naar een developer in het buitenland. Maar is dit wel een slim idee?
Shape 6

Ben je van plan om een mobiele app te laten maken? Om kosten te besparen denk je er misschien aan om de ontwikkeling uit te besteden naar een developer in het buitenland. Maar is dit wel een slim idee? Of is het beter om de app te laten maken door een Nederlands bureau?

App ontwikkeling uitbesteden in het buitenland

Misschien besteed je grafisch ontwerp of het schrijven van korte stukjes Engelse tekst wel eens uit aan iemand in het buitenland. In landen als India of Indonesië zijn veel talentvolle freelancers te vinden die hun skills voor een zeer lage prijs aanbieden. 

Maar gaat dit ook op bij het maken van een app? Fiverr staat vol met app developers die claimen om voor een lage prijs jouw app binnen no-time in elkaar te zetten. 


app developers in het buitenlandToch is het verstandig om eerst eens goed na te denken of dit wel de juiste beslissing is. 

We helpen je door de voor- en nadelen van het outsourcen van app ontwikkeling naar het buitenland op een rijtje te zetten.

Het grote voordeel

Het ontwikkelen van een app is niet in een middag gedaan. Zelfs in kleine projecten gaan veel uren zitten. Het grootste voordeel van app development outsourcing is dan ook de zeer lage uurprijs van ontwikkelaars in het buitenland.

Als je precies weet wat je wilt, hoe je het wilt, hoe het eruit moet zien, hoe alles technisch ingericht moet worden, hoe de onderliggende architectuur opgebouwd wordt, welke koppelingen gemaakt moeten worden en op wat voor manier… dán kan het financieel voordelig zijn om de ontwikkeling van de app uit te besteden. 

Maar de meeste mensen schakelen een app ontwikkelaar in omdat ze niet (precies) weten wat de beste manier is om een app (op) te bouwen. De kennis en ervaring van een developer is dan de belangrijkste reden om uit te besteden in plaats van het zelf te doen. 

Weegt het voordeel van een lage prijs dan nog wel op tegen de nadelen van uitbesteden naar het buitenland? 

De grootste nadelen

Helaas brengt het uitbesteden naar het buitenland ook een hoop (potentiële) nadelen met zich mee. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

1. Communicatie

Je spreekt niet dezelfde taal. En vloeiend Engels kun je ook niet altijd op rekenen. Dit maakt het lastig om jouw ideeën helder over te brengen. Zeker omdat je elkaar in de meeste gevallen alleen via e-mail spreekt. 

2. Tijdsverschil

Vanwege het tijdsverschil is directe communicatie vaak lastig. Dit vertraagt enorm. Waar je met een Nederlandse developer meteen kunt schakelen en afstemmen, kan communicatie met een buitenlandse ontwikkelaar bij de simpelste vragen al dagen duren.

3. Cultuurverschillen & kwaliteitsstandaard

Een Nederlandse tekst vertalen naar het Frans betekent nog niet dat Franse lezers zich aangesproken voelen. Hetzelfde principe gaat op bij app ontwikkeling. 

Een Nederlandse app ontwikkelaar kent Nederlandse apps en weet wat een Nederlandse gebruiker verwacht op het gebied van design, techniek en UX. Voor iemand uit India is dit allemaal niet zo vanzelfsprekend. De kwaliteitsstandaard ligt in het buitenland mogelijk een stuk lager. 

Zo zien verschillende populaire bank apps er in India bijvoorbeeld uit:

 

bank apps indiaIn Nederland hebben we andere verwachtingen van een bank app.

4. Strategische partner

Een ander groot nadeel is dat het niet mogelijk is om bij elkaar langs te gaan, te sparren over de app en samen tot de beste oplossing te komen. De grote afstand maakt dit onmogelijk. Zeker als je ook nog in andere tijdzones zit en niet dezelfde taal spreekt.

Ramon Verhagen (CTO van Startselect) zegt over de samenwerking met Myler Media: “We waren vooral op zoek naar een partner die met ons meedacht en ons kon adviseren. We zijn bij verschillende bureaus langs geweest, maar voelden ons het meest op ons gemak bij de ‘Brabantse nuchterheid’ van Myler Media. We kwamen bij elkaar, bespraken het idee en gingen meteen op zoek naar een oplossing.“

Lees de klantcase: Startselect: "Hogere klantloyaliteit en minder acquisitiekosten sinds de app!"

5. Verantwoordelijkheid

Een ander nadeel is de mate van verantwoordelijkheid die een buitenlandse app developer voelt voor een goede afloop. Als er in Nederland problemen, onduidelijkheden of tegenvallende resultaten zijn, kun je elkaar altijd opzoeken om tot een oplossing te komen. Bij outsourcing naar het buitenland is dit niet zo vanzelfsprekend. Wat als je na maanden tijd en veel geld opeens niets meer hoort van de wederpartij? Dan sta je met lege handen.

Let ook op dat als je een contract aangaat met een Nederlands bureau, dat het Nederlands recht van toepassing is bij eventuele geschillen. Dat zal bij outsourcing mogelijk anders zijn.

6. Beschikbare technologie

Om een app te maken die gebaseerd is op de laatste technieken, moet je daar als ontwikkelaar ook toegang toe hebben. Bij Myler Media hebben wij bijvoorbeeld een device wall met allerlei verschillende mobiele apparaten om de app op te testen. En we investeren in de populaire wearables. In lagelonenlanden is dit niet zo vanzelfsprekend.


device wallMartijn Kors (co-founder van iotspot) zegt over de samenwerking met Myler Media: "We leunen het liefst zo veel mogelijk op de producten van iOS en Android zelf. Het werd snel duidelijk dat Myler Media op de hoogte is van alle mogelijkheden, de laatste ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt en hier ook in investeert. Het kennisniveau is erg hoog." 

Lees de klantcase: iotspot: “Myler Media heeft onze app naar het volgende niveau gebracht”

7. Onderhoud en doorontwikkeling

Uitbesteden naar het buitenland is als een race naar de finish. De app wordt zo snel mogelijk gemaakt, de betaling wordt gedaan en je spreekt elkaar niet meer. Terwijl app ontwikkeling eigenlijk gebaseerd moet zijn op een duurzame samenwerking. 

Door periodieke updates van Apple en Google, fouten en bugs die in erin kunnen sluipen, nieuwe technologische mogelijkheden en nieuwe standaarden op het gebied van UX en design, is een succesvolle app altijd in ontwikkeling. Het is dan ook fijn om een betrouwbare partner te hebben voor doorontwikkeling en onderhoud.

Lees ook: 10 redenen waarom je een app altijd moet blijven doorontwikkelen

Liever een bureau in Nederland?

Voor hele simpele apps of kleine aanpassingen kun je absoluut een buitenlandse freelancer inschakelen. En ook als je al goede ervaringen hebt met iemand in het buitenland kan dit voordelen hebben. Vooral op financieel gebied. 

Toch raden we voor grote projecten, ingewikkelde apps en een laag eigen kennisniveau aan om in ieder te geval te starten bij een Nederlands bureau.

Wil je eens sparren met een ervaren Nederlandse app ontwikkelaar? Neem contact met ons op of vraag direct een prijsindicatie aan.
 

Ook interessant:

Deel dit artikel